Monday, 20 November 2017

Pahit Manis Perjalanan FYP Ekin Yang Hampir Sampai Ke Penghujung

Assalamualaikum kepada sesiapa yang masih baca blog ni (kalau ada la hehe).

Alhamdullilah sekarang Ekin dalam fasa 'thesis writing'. Sekarang sikit lagi thesis Ekin nak siap, tapi kena tunjuk SV dulu untuk dia betulkan mana salah. Nanti 4 Disember hantar kepada second reader, dapat markah lepastu bukukan yeayyy tak sabar nak habis.

Jadinya, Ekin nak share la pengalaman pahit manis sepanjang buat FYP.

Memang takkan smooth macam kita jangka tau. Kalau tak kuat, tak rasional, boleh depressed haha.

First, masa jaga anak pokok cili sebulan dalam tray sebelum pindah ke dalam glasshouse. - POKOK BANYAK MATI SEBAB APHID SERANG.

Masa ni dah gelabah, Allahu, dah la pokok cili amik masa lama nak berbuah, pastu jadi gini pulak. FYP bukan macam master phd, fyp kejap ja masa diperuntukkan. Lepastu mak guna power dia kat sini. Hebat sangat mak, dia tolong cari anak pokok cili yang dah berumur sebulan dekat2 dengan tempat Ekin. Nampak macam senang, tapi susah tau sebab tak banyak orang jual. Lepastu ada yang sold out la. This one dekat Melaka, alhamdulillah dapat. Settle satu masalah.

Lepastu, Ekin punya projek ada 4 treatment untuk pucuk. Apply racun, hormon 4CPA, jasmonic acid dan Brogard. Ada satu hari tu Ekin silap dos apply 4CPA. - perghh semua pokok cili yang dapat treatment tu melecur banyak hari sampai ada yang mati, tak dapat diselamatkan dah ☹☹☹

Masa ni pun cuak sangat takut dah kena repeat balik projek. Whatsapp SV, inform pasal masalah tu, tau SV cakap apa?

"Okay treatment tu boleh dikecualikan."

ALHAMDULILLAH happy sangat. Hehehehe baik betul SV Ekin.

Lepastu lagi kaaan, ha aphid jahat tu datang menyerang lagi. Dia memang kaw2 serang pokok yang Ekin bagi treatment racun dan jasmoni acid. Yang Brogard memang sado. Ada yang mati tau 2 - 3 pokok haih.

Meninggal dah pokok Ekin aphid tu kerjakan


Masa ni dah nak hampir harvest, pokok dah berbuah tapi belum masak. Gigih la Ekin potong bawang, campur air masuk dalam sprayer pastu sembur2 sekeliling kawasan fertigasi Ekin untuk halau aphid tapi sikit ja dia terkesan. Pastu kebetulan SV mintak jumpa dia untuk inform hasil semasa pokok2 cili semua. Ekin inform sekali la pokok mana kena serang aphid dan pokok mana yang mati dan alhamdulillah lagi sekali SV okay boleh terus harvest, tak perlu tunggu semua masak.

ALHAMDULILLAH. Banyak kawan2 tolong harvest, seharian wehhh bukan senang, kena cabut satu pokok tu amik buah, daun, batang dan akar untuk dikaji. Penat, barai, to name a few hahaha.

Dah siap kemas tapak projek, penat serius


Sapa yang dapat SV Ekin, Prof Razi, kalau tak SADO, tak bagi KOMITMEN, better tukar SV lain. Tapi Prof Razi memang baik sangat2. Banyak tolong Ekin dari penyediaan slide untuk Proposal Presentation sampailah sepanjang projek walaupun prof sangat sibuk.

Doakan Ekin dipermudahkan untuk menyiapkan thesis tauuuuuuuuuuuuuuuu!

Sunday, 16 April 2017

Permulaan Final Year Project Ekin sebagai Pelajar Ijazah Sains Pertanian

Assalamualaikum semua. Macam biasa la, entry Ekin satu tahun satu saja hoho.

Sekarang, Ekin sedang baca journal berkaitan dengan Final Year Project Ekin sebagai pelajar Ijazah Sains Pertanian. Musuh utama sekarang ialah MALAS, Allahu. Susah nak lawan dia. Macam nak lawan gergasi.

Ekin punya final year project berkaitan cili. Tajuk panjang, tapi Ekin tulis sikit ja ya,

"Shoot and Root Manipulation of Chili to Enhance Yield"

Ekin tanam menggunakan sistem fertigasi. Air dan baja disalurkan secara automatik.

Nanti, kalau Ekin rajin, Ekin nak selalu update progress FYP Ekin disini. Yala, ilmu yang Ekin dapat, rasa bersalah kalau tak dikongsikan. Kalau boleh, nak jadikan blog Ekin penuh dengan ilmu yang Ekin belajar disini, dan juga agar ramai orang buka mata dan sedar, Ijazah Sains Pertanian bukan sekadar menjadi petani, tapi senang cakap, doktor pokok. Segala psikologi pokok yang sukar petani fahami, kami boleh sampaikan dengan bahasa yang mudah.

Yala, tanpa pertanian, mana nak datang nasi, ayam goreng, pisang goreng, dan segala makanan yang wujud kan?

Okay, berbalik kepada fyp Ekin.

Cili kesayangan Ekin yang dah berusia 2 minggu
Setiap harilah kena datang fakulti selama sebulan siram anak-anak Ekin ni. Lepastu pindahkan dorang ni ke pasu (aik bukan polibeg ke?). Hehe biasanya polibeg tapi Ekin bertuah kali ni sebab supervisor Ekin suruh guna pasu putih cantik ni.

Pasu cantik dah, harap pokok dan hasil cantik lah ye
2 minggu lagi Ekin akan pindahkan anak-anak Ekin ke pasu ni dan set up sistem fertigasi.

Jadi, setakat tu lah ye mengenai permulaan fyp Ekin. Nanti progress Ekin update lagi (kalau rajin la ekekekeke).

No pain, no gain kan?